top of page

Alt du trenger å vite om EU-kontroll: fra pris til sjekkliste

Å få bilen sin godkjent ved EU-kontroll er en vesentlig del av bilholdet. Ikke bare er det pålagt ved lov, men det gir en trygghet at bilen din er sikker å kjøre og at den ikke utgjør en fare for andre trafikanter. Hva innebærer egentlig en EU-kontroll, hvilke kostnader tilknyttes og hva skjer dersom kjøretøyet ikke blir godkjent? I denne guiden vil vi gi deg all informasjonen du trenger.


EU-kontroll pris

Hva sjekkes på en EU-kontroll?

En EU-kontroll omfatter flere aspekter ved bilen, inndelt etter to hovedkategorier: trafikksikkerhet og miljø. Under sikkerhetsdelen sjekkes blant annet:


- Bremser: Effektivitet, slitasje, og lekkasjer sjekkes.

- Lys og refleksutstyr: Kontrolløren sikrer at alle lys fungerer korrekt.

- Sikt: Frontruten, vindusviskere og speil kontrolleres.

- Styring: Ratt, styring og tilhørende deler vurderes.

- Hjul og dekk: Slitasje og tilstand på hjulene kontrolleres.

- Understell: Kontroll av bærende konstruksjoner for rust og skader.


Miljødelen inkluderer måling av eksosutslipp for å sikre at bilen ikke forurenser mer enn hva som er tillatt. Detaljer om vurdering av rustskader finner du på Statens vegvesen sine sider.


Når kan du foreta EU-kontroll?

EU-kontroll kan utføres så tidlig som fire måneder før fristen. Dette garanterer at bilen er trygg å kjøre, samt at alle krav oppfylles innen tidsfristen. Fristen avhenger av bilens førstegangsregistrering og alder. Du kan enkelt sjekke kontrollfristen på Vegvesenet sine sider.


Sjekkliste før EU-kontrollen

Før du tar bilen inn til en EU-kontroll, er det noen enkle ting du kan gjøre selv for å sikre en mest mulig smidig prosess:


- Sjekk alle lys: Sørg for at frontlys, baklys, blinklys, bremselys og skiltlys fungerer korrekt.

- Kontroll av dekkene: Se etter synlige skader eller slitasje. Sjekk om dekktrykksensorene er i orden.

- Fyll på spylervæske: Sjekk at vindusviskerne fungerer som de skal.

- Rengjør bilen: Både utvendig og innvendig rengjøring er nødvendig, slik at teknikerne har god sikt når de inspiserer.

- Sjekk eksosen: Lytt etter uvanlige lyder som kan indikere problemer.


Ikke godkjent EU-kontroll?

Dersom bilen ikke godkjennes ved EU-kontroll, vil du motta en mangellapp som angir hvilke feil eller mangler som må utbedres. Deretter løper en frist på én måned for å rette opp disse manglene, samt gjennomføre en etterkontroll. Feil som ikke utbedres innen fristen kan føre til brukshindring, som innebærer at bilen ikke kan brukes lovlig før den har blitt godkjent i en ny EU-kontroll.


Glemt EU-kontroll?

Har fristen for EU-kontroll passert uten at du har fått kontrollert bilen? Dette kan medføre at du mister retten til å bruke bilen på norske veier, og i verste fall kan bilen bli avskiltet av Vegvesenet. Det er derfor viktig å ha fristene for EU-kontroll i bakhodet, og eventuelt sette påminnelser i kalenderen.


Hva er EU-kontroll pris?

EU-kontroll priser kan variere fra verksted til verksted. Hos Ringen Bilverksted tilbyr vi EU-kontroll til 990 kroner ved forhåndsbestilling. Om du trenger en drop-in time koster denne 1249 kroner. Du kan enkelt bestille time her.

Comments


bottom of page