top of page

EU-kontroll og rust - Hva du trenger å vite


EU-kontroll og rust


Målet med en EU-kontroll, også kjent som periodisk kjøretøykontroll, er å sikre at kjøretøyenes tekniske tilstand ikke fører til fare for eier, passasjerer eller andre trafikanter. Dette inkluderer en vurdering av mange aspekter, inkludert rustskader i bilens bærende konstruksjoner Vegvesen.


Hvorfor rust er en viktig del av EU-kontrollen?

Når vi tenker på rust, antar vi kanskje at det kun er et estetisk problem. Men, det er så mye mer enn bare mindre kosmetikkskade. Rust har potensial til å utgjøre betydelige sikkerhetsrisikoer hvis den får utvikle seg uforstyrret. 


Rust kan svekke strukturen til kjøretøyet ditt over tid. Det kan påvirke bæreelementene, noe som reduserer bilens strukturelle integritet og kan gjøre bilen din farlig å kjøre. Vedvarende rust kan også føre til dyre reparasjoner nedover linjen. Derfor er det viktig å bli kvitt rust tidlig for å forhindre fremtidige problemer.


Er rust et vurderingskriterium under EU-kontrollen?

Ifølge Vegvesenet, er en av oppgavene under EU-kontroll å vurdere rustskader i bærende konstruksjoner. Dette er en viktig del av inspeksjonen, da omfattende rust kan påvirke bilens struktur og dermed dens sikkerhet. Du kan finne mer informasjon om hvordan rustskader blir vurdert under en EU-kontroll her. 


Hvis du skal ha EU-kontroll på bilen din snart, og du vet at det er rust på bilen, er det viktig å vite hva du potensielt står overfor. Steder hvor rust er mest sannsynlig å forekomme, er områder hvor det er en høy andel av fukt, mudder og veisalt. Dette inkluderer deler som hjulbuene, undersiden av bilen, dørkanter, og rundt frontruten.


Med håndtering av rust, er det viktig å handle så snart som mulig. Jo lengre du venter, jo mer alvorlige blir konsekvensene. På denne måten vil du kanskje spare tusenvis av kroner i reparasjoner når du går for EU-kontrollen.


Under EU-kontrollen vil teknikerne vurdere tilstanden til rust på kjøretøyet ditt. De vurderer flere faktorer, inkludert hvor mye av kjøretøyet er påvirket, og om rusten har forårsaket strukturelle skader. Hvis det er betydelige rustskader, vil kjøretøyet ditt ikke bestå EU-kontrollen.


Hvordan kan man forhindre rustdannelse?

Forebygging er bedre enn å reparere når det kommer til rust. Vask bilen regelmessig, spesielt under kroppen, siden veisalt og andre skadelige stoffer akkumuleres her. Påfør et anti-rustmiddel på områder som er mest utsatte for rust, som støtfangere og skjermbuer. Tørk bilen grundig etter vask; stående vann fører til rust.


I tillegg til disse enkle tipsene, er det viktig å ha regelmessige inspeksjoner for å oppdage og behandle potensielle problemområder.


Hvis du opplever rustproblemer, eller hvis du er usikker på rustens alvorlighetsgrad, anbefales det på det sterkeste å få en profesjonell vurdering. Ta bilen til et verksted som Ringen Bilverksted for en total evaluering. Bilfagfolk har både kunnskapen og utstyret til å håndtere rustskader og kan gi råd om det beste handlingsforløpet.


Avsluttende tanker

EU-kontroll og rust er to aspekter som hver bileier bør være oppmerksom på. EU-kontroll sikrer at bilen din oppfyller nødvendige krav, mens regelmessige inspeksjoner og proaktiv rustbeskyttelse kan forlenge bilens levetid og unngå kostbare reparasjoner.


Husk: en godt vedlikeholdt bil er en sikker bil. Den gir deg ikke bare trygghet, men sparer deg også for unødvendige reparasjonskostnader. Ringen Bilverksted er her for å gi deg profesjonell hjelp med både EU-kontroll og vedlikehold, inkludert rustbeskyttelse, for å sikre at bilen din er i topp stand. Godkjent for alle bilmerker, legger vi vekt på kvalitet og kundetilfredshet.


EU-kontroll er en tjeneste tilbudt hos Ringen Bilverksted, med en kostnad på 990 kroner for forhåndsbestilling, og 1249 kroner for drop-in. Comentários


bottom of page